McKENZIE METHODE

pDeze methode is ontwikkeld door Dr. Robin Mckenzie uit Nieuw Zeeland.
Als Mckenzie therapeut ben ik enthousiast over de meerwaarde van deze actieve- en unieke oefenmethode voor de behandeling van rug- en nekklacheten.
Het Mckenzie concept gaat uit van het klachtenbeeld van de cliënt.
Er wordt gekeken in hoeverre houding en beweging de klachten herkenbaar oproepen en beïnvloeden. Aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld.
Tijdens het eerste onderzoek wordt binnen het Mckenzie concept vooral aandacht besteed aan patroonherkenning.
Er wordt uitgegaan van 3 patronen ofwel syndromen, die het geheel van klachten en symptomen weergeven.


Het onderzoek en de behandeling is dus gericht op het herkennen van 1 van de 3 patronen,: wat past wel en wat past niet in de kenmerken van de 3 syndromen.

In het bewegingsonderzoek wordt met herhaalde testbewegingen gekeken wat de mechanische invloed is op de bestaande klachten en symptomen.
Er wordt gekeken welke bewegingen of houdingen de klachten herkenbaar oproepen. Daarentegen wordt ook gekeken met wat voor bewegingen of houdingen de klachten verminderd kunnen worden.

Onder invloed van langdurig aangehouden houding en herhaalde bewegingen kunnen de pijnklachten zich bijvoorbeeld naar been of arm verplaatsen, of juist omgekeerd vanuit het been terugtrekken naar de rug of vanuit de arm terugtrekken naar de nek.
De vermindering van de verschijnselen, met het verplaatsen van de pijn in het been of de arm terug naar respectievelijk de rug of de nek wordt het centralisatie fenomeen genoemd. Door te onderzoeken met wat voor houdingen of bewegingen dit centralisatie fenomeen optreedt, kan bepaald worden welk syndroom aanwezig is en kan de juiste behandelingsmethode met bijbehorende oefeningen worden ingesteld.

De 3 te onderscheiden syndromen zijn:

  • Tussenwervel ontsporings-/ verschuivings syndroom (vgl. “uitpuiling van hamburger uit broodje”) bij spit of hernia
  • Dysfunctie syndroom gekenmerkt door bewegingsbeperkingen/blokkades in rug of nek met verklevingen en afname van elasticiteit van weefsel
  • Houdings syndroom, gekenmerkt door het herkenbaar oproepen van pijnklachten bij langdurig aangehouden dagelijkse gewoonte houdingen.
    Hierbij bestaat geen bewegingsbeperking en er is geen provocatie van pijn door herhaalde bewegingen in diverse richtingen.

Het grote voordeel vanMckenzie oefeningen is, dat die in het dagelijks leven en werk heel goed toepasbaar en uitvoerbaar zijn.
Daarnaast zijn deze oefeningen in hoge mate zeer functioneel voor de rug en de nek.